dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Beskæftigelseskløft mellem land og by midt i jobboom

Antallet af lønmodtagere på landsplan er rekordhøjt, men i hver tredje kommune er beskæftigelsen faldet.
18. JUN 2024 14.30

I hver tredje kommune er beskæftigelsen faldet det seneste år. Det er til trods for, at antallet af lønmodtagere på landsplan er rekordhøjt. Det viser den nye rapport Status på Arbejdsmarkedet fra Beskæftigelsesministeriet.

Den faldende beskæftigelse er primært sket i land- og yderkommuner, mens beskæftigelsen er steget i de større byer.

I Region Syddanmark og Region Nordjylland er beskæftigelsen steget 0,2 pct. Til sammenligning er beskæftigelsen på landsplan som helhed steget 1 pct.

Ifølge rapporten er det særligt i kommunerne Morsø, Struer, Lemvig og Frederikshavn og Vesthimmerland, at beskæftigelsen er dykket. Her ses et fald på 1,2 pct. eller over det seneste år.

Også kommunerne Fanø, Sønderborg, Odsherred, Norddjurs og Samsø har haft et fald på over 1 pct. 

Modsat har den største stigning været i Region Hovedstaden, hvor beskæftigelsen er steget med 1,9 pct.

Dertil er det særligt i de sjællandske kommuner, at beskæftigelsen er steget.

Medicingigant driver væksten

Fremgangen i beskæftigelsen i denne del af landet hænger ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom ved Dansk Erhverv, sammen med, at medicinalvirksomheden Novo Nordisk har store dele af sine aktiviteter i Gladsaxe og Kalundborg kommuner.

Ifølge Dansk Erhvervs gennemgang af jobtallene har Novo Nordisk alene drevet knap 20 pct. af den samlede jobvækst den seneste tid, lyder det i en skriftlig kommentar fra Tore Stramer.

Derudover har den stigende beskæftigelse i Novo Nordisk også understøttet beskæftigelsen i en række støtteerhverv i den øvrige industri, påpeger Tore Stramer.

- Den store succes i Novo kan dermed også siges at have løftet beskæftigelsen ganske bredt på tværs af Sjælland. Simpelthen fordi flere pendler fra resten af Sjælland til deres job hos Novo i enten Gladsaxe eller Kalundborg kommune, lyder der fra Tore Stramer.

Færre borgere men større andel i beskæftigelse

Ser man på beskæftigelsen over en længere periode, er den steget i alle landets kommuner med få undtagelser. Det er kun i Ærø, Lemvig, Lolland, Frederikshavn og Struer Kommune, at beskæftigelsen ikke er steget fra 2012 til 2023. 

Samtidig er der en tendens til, at beskæftigelsen er steget mest i storby- og hovedstadskommuner de seneste 11 år.

Udviklingen afspejler i høj grad den generelle udvikling i kommunernes befolkningsstørrelse. Dette bliver tydeligt ved at se på udviklingen i lønmodtagerfrekvensen i de enkelte kommuner, altså andelen af borgere i den arbejdsdygtige alder der er i beskæftigelse.

Her er billedet mere blandet, hvor bl.a. flere land- og yderkommuner har haft en stor stigning. En kommune som fx Lolland har over de seneste 11 år oplevet et samlet fald i antallet af lønmodtagere, men er samtidig blandt de kommuner, der har haft størst fremgang i lønmodtagerfrekvensen. 

Flere seniorer og udlændinge på arbejdsmarkedet

Statusrapporten viser, at antallet af lønmodtagere er fortsat med at stige i 2024 og er på et rekordhøjt niveau med 3.016.400 beskæftigede personer i marts 2024.

Samtidig fortsætter det mere rolige tempo på arbejdsmarkedet med lavere vækst end tidligere, står der. Generelt er der dog tale om forholdsvis lave fald. Desuden falder beskæftigelsen fra et højt niveau.

Især flere seniorer i beskæftigelse og udenlandsk arbejdskraft har drevet en stor del af stigningen de seneste år.

Ud af den samlede stigning i lønmodtagerbeskæftigelsen siden 2013 udgør udenlandsk arbejdskraft 40 pct., seniorer udgør 34 pct., og lønmodtagere under 60 år udgør de resterende 26 pct.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.